Melanzane alla Parmigiana

Melanzane alla parmigiana er en klassisk italiensk ret, fuld af smag. Denne vegetariske ovnret kan nydes både som forret og hovedret.

Vinckensteins Melanzane alla parmigiana (c)

Den er nem at lave med få, men vigtige trin. Salt auberginerne, lav en tomatsauce fra bunden, og brug en godt modnet parmesan (12-24 måneder).

Ingredienser:
3 auberginer
Salt
Olie
150 g parmesan
250 g frisk mozarella
150 g hytteost
3 spsk grøn pesto
5 spsk panko rasp

Tomatsauce
2 spsk olivenolie
1 stk løg
3 fed hvidløg
½ dl hvidvin
1,5 spsk tomatpure
1 tsk timian
1 tsk basilikum
1 tsk oregano
Chili efter smag
1 spsk balsamico
1 spsk sukker
2 ds hakket tomat, gerne Mutti
Salt, peber

  1. Klargør auberginerne: Skyl auberginerne, skær enderne af, og skær dem derefter i 3-4 mm skiver på den lange led. Kom skiverne i f.eks. en pasta-si. Læg dem i lag og salt hvert lag med groft salt. Sæt en lille tallerken øverst og placer noget tungt ovenpå, så du laver lidt tryk på aubergineskiverne. Stil dem i køkkenvasken eller med dyb tallerken under som vandet kan løbe ud i. Lad dem stå ca. en time og trække. Skyl derefter aubergineskiverne så overskydende salt kommer af og dup dem tørre. Imens auberginerne trækker, kan de forberede ost + tomatsauce.

    Steg auberginerne: Varm en stor, gerne dyb pande til høj varme med rigeligt olie. Steg skiverne til de bliver gyldne og møre. Læg dem evt. på fedtsugende papir. Fortsæt til alle skiverne er stegt.

    Forbered ost: Riv parmesan på fint rivejern og kom i skål. Dræn din friske mozzarella og pres den gerne med et rent viskestykke så overskydende vand kommer ud.

    I skål blandes hytteost og pesto.

    Tomatsauce: Varm en gryde op til middel varme og tilsæt olie. Steg snittede løg og hvidløg gyldne og bløde og tilsæt hvidvin – lad alkoholen fordampe. Derefter tilsættes tomatpure, krydderier, balsamico, sukker samt hakkede tomater. Bring tomatsaucen i kog og skru den herefter ned til lavt blus og lad den simre indtil du skal samle retten. Lige inden brug, smages den til med salt, peber, chili evt. balsamico.

    Samling og bagning: Varm din ovn op til 180° varmluft og klargår et ovnfast fad, som smørres med olivenolie. Læg der­efter et lag tyndt tomatsauce i bunden og herpå et lag aubergine, tomatsauce, revet par­mesan og hytteost/pesto. Gentages til al tomatsauce, ost og aubergine er brugt.

    Afslut med tomatsauce, et drys parmesanost og rasp. Kom folie over og bag retten i 30 minutter.
    Skru herefter ovnen op til 210° varmluft, tag fadet ud og folien af og riv mozzarella i stykker og for­del over. Bag færdig 15-20 min indtil osten er godt gylden og retten bobler.

    Servering: Lad retten hvile et par minutter inden servering. Server med grøn salat, et godt ciabattabrød eller som tilbehør til f.eks. en grillet kylling.