Hvide bønner i tomatsauce

Vinckenstein Hvide bønner i tomatsauce (c)

Lækkert tilbehør både til hverdag og gæster. Vi havde tapas aften, og havde det på bordet. Det var ret populært.

Mens bønnerne koger, tilberedes alle de andre ingredienser. Skræl løgene og skyl med rindende vand. Vask også peberfrugter, og skræl derefter frøene og stilken. Skyl indeni. Skær løgen i små terninger, peber også. Sæt en stegepande på en ild, varm den godt, og hæld 3-4 spsk vegetabilsk olie (olivenolie i) i den, og læg 2 spsk smør.

Ingredienser:
Hvide bønner – jeg har brugt en dåse med 480 gr drænet vægt.
løg 1 stk stort
4 fed hvidløg
1 ds god hakkede tomater, feks Mutti
Tomatpasta 2 spsk.
3 tsk salt
Chili, hot sauce eller pulver – efter smag
Røget paprika 1-2 tsk – smag til – må ikke dominere
Olivenolie 4 spsk.

Fremgangsmåde:
Bruger du bønner på dåse, så hæld dåsens indhold ud i en sigte, skyl med vand og lad det dryppe af. Tørrede bønner forberedes aftenen før. Til denne opskrift er hvide store bønner velegnede og de er mindre tilbøjelige til at “koge ud”). Først skal du sortere bønnerne for unødvendige urenheder. Skyl derefter under koldt vand. Derefter skal de stå i blød i koldt vand. Vandet skal dække bønnerne helt og vokser ovenfor med en finger eller to – så bønnerne er godt hævede.

Bønnerne tilberedes straks, når de er hævede. Læg bønnerne i en gryde og hæld rent koldt vand i, til alle bønner er dækket. Tænd komfuret og bring i kog, hvorefter varmen reduceres til medium, og lad bønnerne småkoge, indtil de er bløde. Du skal være meget forsigtig og ikke udkoge bønnerne, da de skal være faste til denne ret. Det tager knapt en time.

Mens bønnerne koger, tilberedes tomatsaucen. Skræl løget og skær det i små tern. Blancher løg og hvidløg i olivenolie, i en gryde og når løget er gyldent tilsættes chili og røget paprika. Lad krydderierne stege med under omrøring et halvt minuts tid, og hæld derefter dåsen med hakkede tomater, samt salt i. Lad det simre ved lav varme et kvarters tid. Herefter blendes det helt glat med en stavblender.

Lad det stå og hygge sig uden varme indtil bønnerne er færdige. Når bønnerne er færdige hælder du vandet fra, og hælder bønnerne i tomatsaucen, som vendes forsigtigt, så bønnerne ikke går i stykker.