Supersprøde ciabattabrød. Hemmeligheden er en tynd dej, der hæver natten over i køleskab. De skal ikke æltes, så hvis du ikke bryder dig om dej på hænderne, så bliver du glad for denne opskrift.
Ingredienser:
- 7 dl lunken vand
- 12 gram gær (kvart pakke)
- 2 tsk sukker
- 2 tsk salt
- 800 gram Manitoba mel (du kan også bruge Tipo00, det bliver stadig superlækkert)
Fremgangsmåde:
Kom lunkent vand – cirka 30 grader varmt – i en skål, hereftes røres gæren ud med en ske.
Tilsæt mel, salt og sukker (erstat evt med honning) og rør dejen sammen så den er samlet.
Dæk skålen med husholdningsfilm eller staniol, og sæt den i køleskabet til næste dag eller aften. Du kan evt dele bagningen op over flere dage, vi har tit bagt af samme portion 3 aftener eller morgener i træk.
Forvarm ovnen til 275 grader varmluft (ja, ciabatta bages ved HØJ varme) – lad bagepladen varme op også.
Hæld nu dejen ud i 2 dele, på et stykke bagepapir. Dejen er rimelig tynd, og det er meningen. Fold dejen så du for nogle regulære brød, men ælt endelig ikke dejen.
Lav evt lidt streger over dem med olivenolie – og hvis du er til det, drys lidt god havsalt på, evt. krydret havsalt.
Når ovnen er helt varm, trækkes pagepapir med dejen på den varme plade, og så sættes pladen ind på næstlaveste rille, og bages i ca 18 minutter. Hold øje med dem til sidst, og de må gerne få mørke streger og pletter – men de skal selvfølgelig ikke være helt forkullede.
Tag brødene ud af ovnen, og lad dem køle af på en rist.
Den grove(ere) udgave
Erstat 800 gram manitoba med følgende kombination:
100 gram rugmel
100 gram fuldkornshvedemel
600 gram Manitoba
Hvis du har lyst er det lækkert med ca 150 gram kerner, feks. græskarkerner.
Fremgangsmåden er helt den samme som ovenfor.