er en traditionel mexikansk ret med svine- eller oksekød, som skal stå og hygge sig i flere timer i en god rød chili sauce (navnet Colorado betyder farvet rød og er altså ikke en reference til staten Colorado)
Ingredienser:
Sauce
- 6 “Ancho” chilipebre – stilk og kerner fjernes
- 6 guajillo chilipebre – stilk og kerner fjernes
- 2 pasilla chilipebre – stilk og kerner fjernes
- 3 tsk cayennepeber
- 1 tsk mexikansk oregano
- 1 tsk stødt spidskommen
Til retten
- 2 spsk olivenolie
- 1 hakket lille løg
- 2 jalapenopebre (kan udelades)
- 4-5 fed hakket hvidløg
- Ca. 1100 gram tykkam skåret i mundrette stykker
- 4 spsk hvedemel
- Smages til med salt og peber
- 5 dl oksebouillon, alternativt kylling- eller grønsagsbouillon.
- Server med: Feta, friske krydderurter, spicy chili flager – ris og eller opvarmede tortillas. Du kan også lave dine tortillaer selv.
Fremgangsmåde:
- Lav først saucen ved at tørriste de tørrede chilier på panden cirka et minut på hver side, indtil skindet blærer lidt.
- Kom dem i en skål og dæk med varmt vand i 20 minutter, indtil de er meget bløde.
- Overfør chilierne til en blender med oregano, spidskommen, en smule salt og peber og 1 kop iblødsætningsvand. Blend til det er pænt og glat.
- Si saucen og stil til side. Varm olivenolien op i en stor gryde til medium-høj varme.
- Smid kødet i tern i melet med en smule salt og peber for at dække dem.
- Brun oksekødet på alle sider, cirka 5 minutter. Tag på en tallerken og stil til side.
- Reducer varmen til middel. Tilsæt løg og peberfrugt og steg indtil det er blødt, cirka 5 minutter.
- Tilsæt hvidløg og steg 1 minut under omrøring lidt.
- Tilsæt den røde chilisauce og bouillon og bring det i kog. Kom det brunede kød tilbage i gryden.
- Reducer varmen, læg låg på og lad det simre i mindst 30 minutter for at lade smagen udvikle sig. Længere er bedre, 2 timer eller mere for mørt oksekød, der smelter i munden.
- Hvis du gerne vil tykne retten, skal du fjerne låget og øge varmen. Kog indtil væden koger ud og din foretrukne konsistens er opnået.
Tilføj bønner! Denne opskrift indeholder normalt ikke bønner, men limabønner er en lækker tilføjelse, og indeholder i øvrigt godt med protein, fibre, vitaminer og mineraler.