Brioche – når du vil have bløde, lækre boller

Dette lækre bagværk, rigt på hvedemel, æg, sukker, sødmælk og rigeligt smør, nydes traditionelt som morgenmad eller snack i fransk stil. Det kan også bages med frugt eller chokolade eller indgå i fortryllende desserter. Det er en fantastisk burgerbolle!

Vinckensteins brioche (c)

Det er supernemt – resultatet er så lækkert mod en minimal indsats:

Ingredienser

  • 25 gram gær
  • 10 gram salt
  • 30 gram sukker eller honning
  • 3.5 deciliter sødmælk (jeg bruger skummet – fungerer fint)
  • 2 æg
  • 150 gram smør (stuetemperatur)
  • 700 gram hvedemel
  • 2 æggeblommer til pensling
  • Evt. sesamfrø til pynt

Fremgangsmåde

  • Hæld mælken i en skål
  • Opløs gæren i mælken.
  • Tilsæt ca 300 gram mel, salt og sukker i mælken og rør grundigt.
  • Rør æggene i.
  • Tilsæt det sidste mel
  • Skær det stuetempererede smør i små stykker.
  • Rør smøret i lidt ad gangen, og rør til der ikke er flere smørklumper.
  • Dejen skal være let klistret, også efter æltning i ca. 10 minutter.
  • Sæt dejen til hævning et lunt sted i 1,5 time – under et rent viskestykke. (Bonusinfo: du kan sagtens lave dejen dagen før du skal bruge den, og have den i køleskabet til et par timer før du skal bruge bollerne).
  • Vend dejen ud på en meldrysset bordplade og del den i 8 stykker. Form bollerne, som herefter trykkes let flade og placeres på bageplade(r).
  • Lad bollerne hæve yderligere 1 time – gerne mere.
  • Pensl bollerne med æggeblomme og drys med sesamfrø eller f.eks. Chipotle Chili
  • Bag dem ved 200 grader varmluft i cirka 15 minutter indtil de er gyldne på toppen. De er klar når de lyder hule når man banker på bunden af dem.
  • Lad bollerne køle let af inden de serveres.